Codul rutier stipulează diverse circumstanțe în care aceștia pot fi penalizați.
Majoritatea conducătorilor auto se asigură că vehiculele lor sunt curățate corespunzător, atât în interior, cât și în exterior.
Totuși, există șoferi care nu acordă atenție gradului de murdărie al mașinilor lor și circulă fără ezitare pe drumuri, chiar dacă acestea sunt acoperite de noroi.
Acest lucru le poate aduce, în anumite cazuri, costuri semnificative.
Codul Rutier interzice conducerea vehiculului cu numerele de înmatriculare sau înregistrare deteriorate, murdare sau acoperite de gheață și zăpadă.
În cazul în care numărul de înmatriculare nu este vizibil, șoferul riscă o sancțiune de până la 495 de lei, echivalentă cu 2-3 puncte de amendă, informează evz.ro.
De asemenea, legea stipulează că este interzisă circulația autovehiculelor murdare sau acoperite cu substanțe care ar putea afecta siguranța rutieră.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.
Astfel, șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă o amendă de până la 3.300 de lei.
Aceasta se aplică nu doar la parbriz, ci și la geamurile laterale și lunetă.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului”, stabilește Art. 101 (21) din Regulamentul e aplicare a OUG 195/2002.
Dacă geamurile sau parbrizul sunt acoperite cu noroi, chiar și parțial, șoferul se expune riscului de a primi o amendă între 6 și 8 puncte, echivalentă cu o sancțiune de până la 1.320 de lei.
În România, legea nu te obligă să îți speli mașina dacă aceasta este murdară. Totuși, există riscuri de amendă în următoarele situații:
În caz de praf, este suficient să ștergi geamurile, farurile, stopurile și numerele de înmatriculare cu o cârpă pentru a reduce riscul de amendă.
(Foto: Dreamstime)
Schimbare de conducere la Botoșani: UNDE a fost numit noul șef
Oana Sava
Sep 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Sep 19, 2024
AJPIS Botoșani: Peste 10.000 de botoșăneni își primesc alocațiile și indemnizațiile de la stat
Redacția Botoșăneanul
Sep 19, 2024
Redacția Botoșăneanul
Sep 19, 2024